Thursday, April 30, 2015

TUMPANG LALU..EH, TUMPANG GEMBIRABismillahirrahmanirrahim... 

Update blog untuk kesekian kalinya.
 
Alhamdulillah, diberi kesempatan untuk terus update entry. Kali ni aku cuma nak share berita gembira yang kami dapat daripada seorang kawan. Syukurlillah, kawan aku telah menutup aurat dengan sempurna sekali. Dia telah mengambil keputusan untuk memakai tudung labuh dan berniqab! Allahu…terharu bercampur gembira dengan perubahan drastik itu.

“Kenapa tiba-tiba tergerak hati nak berubah?” sebuah soalan diaju kepadanya.
“Saya tak tahu. Mungkin Allah dah beri hidayah kepada saya. Timbulkan kesedaran kepada saya tentang pentingnya menjaga aurat dan maruah diri. Saya tak nak ayah dan saudara lelaki saya menanggung segala dosa yang telah saya buat. Terutama dosa bila saya pakai pakaian yang tak tutup aurat.” Panjang lebar dia terangkan.

Aku yang mendengar di sebelahnya terharu dan tersentap. Mungkin sebab aku kadang2 terlupa asbab aku menutup aurat. Allahu…lalu aku berkata kepadanya,

“Saya bersyukur awak begini. Kami semua tumpang gembira. Jangan lupa doakan kami juga. You have our supports okay. Yang penting awak kena terus istiqamah dalam kebaikan ni. To be franked, making the changes is hard, but to be consistent on the changes, it is even harder. Saya harap awak bertabah dan terus konsisten dalam perubahan yang baik ni.” Aku lahirkan pendapat tulus dan dia menerima dengan baik.

Memang benar, hidayah itu milik Allah dan Dia hadirkan kepada sesiapa saja yang dikehendaki. Aku tak kata orang yang menutup aurat itu dijamin syurga, tapi at least mereka telah menyempurnakan sebahagian ajaran agama.

Bear in our mind, Allah lihat pengakhiran hidup seseorang. Bukan di permulaan, mahupun di pertengahan. Tapi, misteri tarikh kematian memerlukan kita sentiasa bersedia untuk menjadi hamba yang tergolong dalam pengakhiran yang baik (husnul khotimah). Dan membuatkan kita tiada masa untuk bermalasan dalam beribadah. So, let's strive for the husnul khotimah!

p/s: Teringat pula ketika saat aku cuba berubah untuk jadi muslimah yang lebih baik. Dan sekarang masih dalam percubaan. Moga diberi kekuatan. Dan moga husnul khotimah milik bersama.
Ameen ya Allah :)

Wassalam…

3 comments: